Verlies van waarde is een grote bron van ergernis bij de aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig. Alle auto’s verliezen hun waarde en dit proces start snel na aankoop. De gemiddelde nieuwe wagen verliest ongeveer 10 procent van zijn waarde zodra hij bij de dealer wordt weggereden. Aan het einde van het eerste jaar verliest de auto gemiddeld nog eens 10 procent, en vaak nog veel meer.

Voertuigen van een onaantrekkelijk merk of met weinig opties zullen de grootste impact voelen en wel tot de helft van hun aankoopprijs verliezen in de eerste twee jaar. Als de fabricage van een voertuig stopt, duikt de waarde hard. Dit waardeverlies is relevant voor elke koper van gebruikte wagens.

Bovendien stopt het waardeverlies dikwijls niet na het eerste jaar. Nieuwe auto’s blijven gedurende nog eens vier jaar afnemen in prijs, met gemiddeld een waardeverlies van 15-25 procent per jaar. Tegen de tijd dat de wagen vijf jaar oud is, heeft de gemiddelde auto 60 procent van zijn originele waarde verloren.

Als u binnenkort een auto wilt kopen, loont het om de markt te kennen. Hieronder vindt u een lijst van 50 voertuigen die momenteel hun waarde het snelst verliezen en waarom.

50. Smart ForTwo

plummeting-vale-2

De Smart ForTwo is een voertuig waarvan de waarde enorm sterk daalt in het eerste jaar van eigendom. De Smart is een energiezuinige wagen, maar daar lijken de voordelen op te houden. Het benzineverbruik is miniem, maar het interieur is claustrofobisch en krap, de transmissie met twee versnellingen is irritant voor de meeste bestuurders en hoewel hij wordt aangeprezen als een veilige wagen voor zijn compacte formaat, lijken de meeste kopers van auto’s de voorkeur te geven aan een middenklasse middelgrote concurrent met een hogere veiligheidsklasse. De Smart ForTwo is na slechts één jaar 36 procent goedkoper dan wat de eigenaar ervoor heeft betaald (ongeveer $ 14k).

Advertisement